ity jesoa nareo ity ry zalahy mampanahy ka.

21. rakaroka ( 22/03/2008 22:34)
Ohatra iray omeko ity:
http://www.amma-europe.org/french/2007/0323ahmedabad.htm#photos
Tsy noraisin'ny monde ho religion io, fa "act up" tsotra fotsiny.
22. rakaroka ( 23/03/2008 09:44)
Fa dans le sens de définition de la religion hoe: "chemin qui mène vers Dieu"angamba no andraisana azy ho religion mifandraika amin'ny fanatanterahana ny sitrapon'Andriamanitra: "Compassion et perfectionnement de soi."
23. Jeankely ( 23/03/2008 10:18)
Miaraka ary misy fifandraisana @ Boudhist maro aho. Misy avy Srilanka, misy Sinoa, misy Thailand... Tsy mbola nisy na iray amin'ireo aza nanazava fa "Religion" ny Boudhist ary milaza izy ireo fa ny olona rehetra dia afaka lasa mitovy @ Boudha raha maharaka ny ataony noho izany io voalazan'ny namana io fa Filozofia ny Boudhist. Sao ireo mampiasa azy ary mino azy indray no lazainao tsy mahay ny ataony? Misy sarin'i Boudha betsaka fa tsy mitovy @ ny fijerin'ny Christian an'i Jesosy ny fijeriny azy. Tsy Andriamanitra mihintsy Boudha aminy. na izany na tsy izany ny tanjona dia ny lalana tsara sy fahamarinana ka izay no mahatonga ny hafa hifikotra amin'ny finoany. ireo tsy mahavaha tena dia miova finoana in-dimy satria tsy ny tenany sy ny lohany no mibaiko ny ataony fa sahalan'ilay zavatra manaraka riaka.
24. hira ( 24/03/2008 22:58)
ny vraie question dia tokony faritana araka ny fijery international ny antsoina hoe religion

izay no teneniko jereo tsara ny étymologien'ny teny hoe religion, dia hitanao fa hatra@ naha tany ny tany dia samy nanana ny azy daholo isaky ny coins. rehefa misy ny groupen'olona manana finoana @ zavatra "transcendant", manana code éthique et moral, ary fombafomba atao na fiheverana anehoana izany dia izay no atao hoe religion. ohatra tsotsotra nefa concrets: tahaka ny religions sasany dia mivavaka ny bouddhistes, raha filozofia fotsiny ahoana izy no mi réciter vavaka maro? ahoana izy no mi invoquer olomasina angatahina fahasoavana? inona daholo ireo organisation'ny clergén-dry zareo ireo? misy chefs spirituels, misy ordres monastiques... le tout fonosin'ny lovantsofina, sy ny environnement nipoirany. ity misy def tsotsotra, nefa assez complete hitako @ site grand public:

it may be said that almost every known culture involves the religious in the above sense of a depth dimension in cultural experiences at all levels — a push, whether ill-defined or conscious, toward some sort of ultimacy and transcendence that will provide norms and power for the rest of life. When more or less distinct patterns of behaviour are built around this depth dimension in a culture, this structure constitutes religion in its historically recognizable form. Religion is the organization of life around the depth dimensions of experience — varied in form, completeness, and clarity in accordance with the environing culture."
encyclopedia of religion

Ny définition ny réligion ataoko amin'ny teny gasy mazava tsara dia: "FIVAVAHANA MIENDRIKA FIANGONANA" . ka ny donné de base nahafantarako na cercle na boky resaka Bouddha tsy misy manao mihitsy hoe mivavaha amin'i Bouddha na mifikira aminy sns... TSY CONCEPTION-DRIZAREO NY HAMORY OLONA MBA HINO SY HANARAKA Azy

tsy io conception io no maha religion na tsia ny bouddhisme. amiko dia ny fomba ivelany hampiarana azy @ olona fotsiny io, fa tsy "foto-pinoana". manana foto-pinoana mazava tsara ny bouddhistes: mi tendre vers le nirvana, voire le paranirvana @ alalan'ny enseignement napetraky ny bouddha (na dharma) ary mi faire partien'ny communauté bouddhiste, ireo no ataondry zareo hoe "les trois piliers". plus qu'une simple philosophie et une manière de vivre, misy domaine de la croyance tsy azonao lavina ao: tsy vitan'ny pensée philosophique ny mi définir ny cercle karmique, ny réincarnation, mi définir hoe iza daholo ireo "déités" afaka mi intercéder ho an'i fidèles...

amiko dia satria tsy noho ny hoe tsy manana but hamory olona, na clientelisme hoy ianao, no hi définissiavana ny atao hoe religion. tsy trano fiangonana koa, na olona miangona. fa ireo foto pinoana sy izay atao rehetra mba hi asseoir io foto pinoana io ao anatin'ny consciencen'ny olona. izay no maha samy hafa ny olona mi s'interesser, na mi adhérer @ filozofia bouddhiste (na kristianina), sy ny olona tena "bouddhiste" (mino/manaraka peu importe izay hilazana azy)

izao mantsy izao ny terme hoe "religion" dia lasa plutot péjoratif, ka izany no mahatonga ny bouddhistes maro hi renier fa tsy religion ny azy fa système de pensée na mode de vie... nefa tafiditra ao @ paramètren'ny religions classiques daholo ny zavatra fonosiny.

marihiko koa fa tsy ny bouddhisme irery no religion tsy manana politique d'intrusion mahery setra loatra eo @ fiainan'olona. misy koa ohatra itony baha'i itony, religion post islamique, izay tsy mitoana olona hanaraka ny fivavahany mihitsy, tsy midika akory izany fa tsy religion ny azy, parce que c'est le cas. tokony tsy afangaro ny religion, sy ny application'izany.
25. ikaretsaka ( 24/03/2008 23:12)
rehefa tiana ho raisina ho religion izy de religion , rehefa tianao raisina ho philo ilay izy dia philo.

naoka tsy ho adino fa misy ny mampiasa ireo fomba sy methode fivavaka kristianina ho modely nefa tsary voatery ho kristianina izy
(ohatra hoe ny manao akanjo fotsy , manao pelerinage, mifady hanina sns...)

Dia toy izany kao ny fomba bodista na silamo na tsy haiko aby. misy mampiasa ilay meditadion intense (tsy mitady nirvana fa communication vavaka kristianina no ataony ao ohatra)

26. hira ( 24/03/2008 23:24)
amiko indray dia tsy tokony raisina @ ilay lafiny hoe: "philo" fa tsy mitarika sy tsy mi imposer... "religion" fa mitarika sy mi imposer...

afaka mi adhérer @ filozofia-na religion iray ianao, sans être adepte de cette religion. ny religion tsirairay samy manana ny filozofia-ny. ny philosophie en tant que système de pensée kose tsy afaka mi inclure religion mihintsy (satria misy croyances, rites, codes moral et ethique inclus dedans)
27. ikaretsaka ( 24/03/2008 23:28)
marina dia marina
28. hira ( 24/03/2008 23:58)
ary lasa mivoana any @ bouddhisme indray ilay resaka we mampanahy an'i Fijo i Jesoa e:lol::lol:

29. ikaretsaka ( 25/03/2008 00:06)
ok.. tapeno ny daomy aza.. zafady lefijo a:oops:

sans a sans a miaritra ry zareo an
30. rakaroka ( 25/03/2008 00:27)
Ny azoko lazaina amin'i Hira dia il y a "religion" et religion.
Il y a philo et philo.
Ianao manana ny fijerinao : izaho sy izatsy sy izaroa koa manana ny azy.
Nisy fotoan'andro nieritreritra tahaka anao koa aho, na nihevitra ho manana ny raison niala tamin'ny "base" Xtiana nibeazana ahy. Ary ny olana: misy détail maro tsy nampahafantarina ahy. Donk lasa mamariparitra araka ny hevitreveriko fotsiny aho.
Hoy ianao hoe misy "rites" sns.
'zaho mahatsapa "action" au delà du rite, sy izay fombafomba, sy izay vavabavaka. Satria sur le base et le fondement tsy ny fombafomba no principale, ary tsy ny hinoana sy hanarahana efa fahatany no mibahana.
Ka raha misy manaraka izany...na au pire lasa fitenenana ny tahaka ny hoe mivavaka amin'nuy vola,
dia kazaran-javatra maro tsy noho raisina fivavahana ho lasa religion daholo no iantsoana azy, satria misy fomba aman-panao, rites, tahotra ny mpitondra, tsiny sns.
31. hira ( 25/03/2008 00:42)
Nisy fotoan'andro nieritreritra tahaka anao koa aho, na nihevitra ho manana ny raison niala tamin'ny "base" Xtiana nibeazana ahy. Ary ny olana: misy détail maro tsy nampahafantarina ahy. Donk lasa mamariparitra araka ny hevitreveriko fotsiny aho

voalohany indrindra aloha dia tsy mihevitra ny manana "raison" mihitsy aho.
izay no hi insister-avako hoe aza raisina @ fomba fijery "biased" ilay terme hoe religion fa etymologiquement neutre io, au dela de toute interprétation personnelle.

32. majesty ( 25/03/2008 04:54)
Ny an'i cutie d zao foana :-D:-D:-D:-D
Mba eto le hevitr'injy:D
33. rakaroka ( 25/03/2008 09:01)
hira:

ny vraie question dia tokony faritana araka ny fijery international ny antsoina hoe religion

Niniako napetraka ity fanontaniana noho ny évolution'ny fomba fijery misy. Izay hanavahana ny "sectes" isankarazany manoloana ny antsoina hoe religion sy ny hetsika maro isan-karazany izay délicat kokoa ny "étude". Bref maro ny hamaritana ny antsoina hoe "réligion" ary samy manana ny "andraisany izany ny olona Noho izany hoy ianao

izay no teneniko jereo tsara ny étymologien'ny teny hoe religion, dia hitanao fa hatra@ naha tany ny tany dia samy nanana ny azy daholo isaky ny coins. rehefa misy ny groupen'olona manana finoana @ zavatra "transcendant", manana code éthique et moral, ary fombafomba atao na fiheverana anehoana izany dia izay no atao hoe religion
.
Dia nijery sy nihevitra toa anao io mihitsy aho taloha no sendra ity fampianarana ity:
Hoy ity Maître : Ne courez pas après moi.
Je ne suis pas venu pour fonder une nouvelle religion. Chacun d'entre vous doit continuer de vivre au sein de sa propre tradition religieuse. Je ne suis pas susciter des adeptes. Je suis venu enseigner l'art de la réalisation du Soi" il ne s'agit ni d'une idéologie, ni d'une religion.
Dia nampianariny aza ny hananana détachement.
Ny antsoinao hoe olo-masina. Tsy nangataka tahaka an'i Jesoa izy hoe ataovy amin'ny anarako, na ivavaho aho na « adoré-o aho (et évidemment mi-adoré « automatique » foana ny convaincu amin’ny fampianarany): tsy misy fangatahana hoe mivavaha amin'izao sy izao. Fa ny hitondrana tena araka ny tokony ho izy fotsiny no fampianarana, ary ny tsirairay samy manana ny "styl »-ny amin'izany, fa ny ny base azo heverina « idéologique ou philosophique dia ny fananana honn^teté mentale, sincérité er détachement Cela ne forme pas du groupe tahaka ny faritanao ihany , izany hoe cela forme une groupe dans le sens du "principe du tierce exclu" en mathématique.! vokany
Tato aoriana aho niatrika ny tokony mba hiarahana.
Dia tsy misy hafa tsy fampianarana tsotra sy mazava,
tsy misy rites na fombafomba manokana tahaka ny fahita mahazatra amin'ny fivavahana , araka ny namaritanao izany eto koa, fa fampianarana mazava azo ametraham-panontaniana
sy réalisation des différentes atrika ny zava-misy sy ny tokony atrehina no heverina.. ary mipetraka kokoa ny liberté de pensée par rapport @ zavatra rituel.
Izay no nahatonga ahy niteny hoe il y a religion et religion. Satria poitra Boddha koa io narahiko io.

ohatra tsotsotra nefa concrets: tahaka ny religions sasany dia mivavaka ny bouddhistes, raha filozofia fotsiny ahoana izy no mi réciter vavaka maro? ahoana izy no mi invoquer olomasina angatahina fahasoavana? inona daholo ireo organisation'ny clergén-dry zareo ireo? misy chefs spirituels, misy ordres monastiques... le tout fonosin'ny lovantsofina, sy ny environnement nipoirany. ity misy def tsotsotra
, nefa assez complete hitako @ site grand public:

Ny tsapako mahasarotra ny différentes formes des cellules dia mety misy ny mitampikitra amin'ny fomba amam-panao . tahaka ny fiheverana ny trano fivavahana ohatra. Ny « tena » aza dia efa noraisin'ny soratra ho tempolin'Atra. Donk sur le "concept de basen'ilay fampianarana etsy ambony mihitsy no mahatonga ahy. tsy mifototra amin'ny rites sy fombafomba loatra. Par contre je beneficie de liberté de pensée et réalisation de soi @ fiarahana eny ho eny amin-drizareo
34. hira ( 25/03/2008 12:13)
Rakaroka a, efa mba nankany @ pays asiatiques de tradition bouddhiste ve ianao? Hitako fa misy décalage be ny discours entidry zareo @ public occidental sy ny pratique du bouddhisme ataondry zareo any @ taniny. Raha mi insister sur la philosophie de vie izy aty amintsika, izay terrain moramora ho azontsika satria miainga @ bases somary itovizana, any aminy kosa ry zareo tena mibahan-toerana be ny pratiques religieuses.

Zà aloha t@ zà tany (Thaïlande/Laos/Birmanie) dia mi se reconnaître ao @ ireo mpino bouddhistes aho, ary rehefa tena hiainanao ilay zavatra dia tsapanao fa prétentieux be ny miteny hoe "nifidy" finoana izany ianao, fa ao foana ny contingent CULTURE, TRADITION, CROYANCES...peu importe izay confession misy anao.

Raha ny famakiako anao dia mitovy fijery ihany isika sy ianao @ resaka bouddhiste dans le fond. Fa izaho mahita hoe lasa tendance @ izao fotoana izao koa ny manao amalgame @ hoe rehefa religion dia ratsy, rehefa religion dia tsy mampivela-tsaina, rehefa religion dia izao sy izao... Nefa matoa tsy natao hoe système de pensée logique et scientifique toy ny "philosophie" ny terme hoe religion dia noho ireo contingents nolazaiko teo aloha ireo iza TOUT sauf logique et scientifique comme le veut la démarche philosophique.
35. rakaroka ( 25/03/2008 14:19)
[quote=hira]
Rakaroka a, efa mba nankany @ pays asiatiques de tradition bouddhiste ve ianao? Hitako fa misy décalage be ny discours entidry zareo @ public occidental sy ny pratique du bouddhisme ataondry zareo any @ taniny.

Tsy mbola tany aloha aho, fanisy namako be izay lasa any miaraka amin'ny cerclen-drizareo mihitsy dia manao tour du monde miaraka amindrizareo koa.
Toa misy cas extreme foana anie e, Nisy an-dry Gandhi, soeur Théresa sy i Amma manana présence positif, fa he ny fanenjehana miseho ankehitriny ataon'irei Hindho ,ny Xtiana: tsy tiako an déjà efa 2% ny Stiana any no "Compassion" no torian-drizareo.

Raha mi insister sur la philosophie de vie izy aty amintsika, izay terrain moramora ho azontsika satria miainga @ bases somary itovizana, any aminy kosa ry zareo tena mibahan-toerana be ny pratiques religieuses.

Tsapako io na manao kung fu aza dia ; "Bouddha soit loué".
Ka misy mpampianatra tahaka ny ao amin'ny Xtiana manesika izany any anaty loha , fa raha ny marina tsy tokony ho izany selon l(enseignement.

Zà aloha t@ zà tany (Thaïlande/Laos/Birmanie) dia mi se reconnaître ao @ ireo mpino bouddhistes aho, ary rehefa tena hiainanao ilay zavatra dia tsapanao fa prétentieux be
ao foana ny contingent CULTURE, TRADITION, CROYANCES...peu importe izay confession misy anao.

Ka ny fomba 'ngamba dia natao hisy hampiaina ny faritra na clan iray koa. Raha very izany dia tsy hanana identité culturelle intsony.Dia nofa koa.
L'idée c'est que tsy ho zogain'ireny fotsiny fa afaka migoka azy tsara angamba:-D

Raha ny famakiako anao dia mitovy fijery ihany isika sy ianao @ resaka bouddhiste dans le fond. Fa izaho mahita hoe lasa tendance @ izao fotoana izao koa ny manao amalgame @ hoe rehefa religion dia ratsy, rehefa religion dia tsy mampivela-tsaina, rehefa religion dia izao sy izao... Nefa matoa tsy natao hoe système de pensée logique et scientifique toy ny "philosophie" ny terme hoe religion dia noho ireo contingents nolazaiko teo aloha ireo iza TOUT sauf logique et scientifique comme le veut la démarche philosophique.

Sarotra ny resaka religion raha ny marina ka!
Manahirana koa ilay tonga dia milatsaka ao amin'ny
"concept" iray dia tsy mahita hafa tsy iny.Anefa ny chaque coins samy manana ny fijeriny, ny finoany,
ny marina aminy, ary tahaka ny nobeazina hanakifika ho azy ny tsy niainany izany.
Fony tany Dago izahay "grave Bbbe raha tsy miangona izany ny alahady". Nony tonga teto ny zandriko dia
notsiniany aho miasa alahady. Tsy namaly na nanazava azy kely akory aho noho ny bala rarafan'ny fampianarana azo tany: navelako niaina tsotra izy ary
miasa alahadi izy izao. vao azony.
Fa fomba firesaka aza dia efa mampifandona sy mampitandrina amin'ny resaka religion. Io no mahatonga ahy tsy mi-definir tena intsony fa lasa mijery optique international mi-ajuster ny fomba fijeriko no mi-identité tena sy finoana. Jereo ny exemple hoe i Pape niteny teny tsy voaheviny akory ny mety impact hoe voan'olona tany an-kafa.
Mipetra eto amin'ny toerana tena multi-national aho.
Be ny confrotation d'idée na fomba sns. Mila fantarina ny hafa hahaizana mitondra tena koa:-D:-D
36. ikaretsaka ( 25/03/2008 15:07)
"concept" iray dia tsy mahita hafa tsy iny.Anefa ny chaque coins samy manana ny fijeriny, ny finoany,
ny marina aminy, ary tahaka ny nobeazina hanakifika ho azy ny tsy niainany izany.

izany no mitranga sy matetika miseho rakaroka an.. nefa tena tsy mety izay
37. rakaroka ( 25/03/2008 17:40)
ikaretsaka:

izany no mitranga sy matetika miseho rakaroka an.. nefa tena tsy mety izay

Anefa izay no tena gera amin'izy ity, samy miseho ho manana ny marina tsa manaiky diso; dia tsa mandeha amin'ny izy ilay fampianarana fototra fa lasa refuge tsotra amim'ny heloka sy fanasoana tena :-D:-D:-D
Ny "blem" @ fandraisan'ny olona an'i Jesoa tahaka ny be kokoa ny "dogme" mila "inoana" fotsiny ihany.
Tandisque mora raisina amiko ny fampianaran'i Bouddha, satria rahateo ilay izy réelle amiko ny existence-ko sady ilaiko atrehina au sens propre ny fiainako fa tsy ankinina amin'ny honohono.
Nianatra Philo koa ilay tany ampianarana dia hoe refletn'ny tsy hita any ny aty. : mety marina angamba
fa tsotra kokoa amiko ny mi-agir au sens inverse mba hi-reflecter ilay tsy hita maso tany.
38. ikaretsaka ( 25/03/2008 17:51)
izay izao dia efa fijery anankiray:-D:-D:-D:-D
39. hira ( 25/03/2008 18:08)
izay koa no tiako tenenina @ rakaroka. FIJERY. fa tokony ampiasana à bon escient ny termes mba tsy hisian'ny amalgame.
ekeko hoe ny "religion" dia manokatra débats maro dia maro.
fa raha ny "philosophie" kosa angamba tsy misy discuter-na @ izany.
40. rakaroka ( 25/03/2008 18:52)
hira:

izay koa no tiako tenenina @ rakaroka. FIJERY. fa tokony ampiasana à bon escient ny termes mba tsy hisian'ny amalgame.
ekeko hoe ny "religion" dia manokatra débats maro dia maro.
fa raha ny "philosophie" kosa angamba tsy misy discuter-na @ izany.

Heu...:-w:-w 'Zaho anie tsy te hi-debattre amina tsilalaonteny...Ary 'zay foana anefa no lasa mandany ny fotoana : ohatra Minoa:roll:; raiso Jesoa:roll:
Ny marina, ny mazava sns...Ilay principe zary à côté, fa mifandrirotra toa miady tsinainkena izany no atao.
Resaka"fond" aza no katsahiko. izay no mahatonga ahy lasa maka reférence any amin'ny fondamentaln'ny "enseignement" .
Marina fa manitatra débat maro ny réligion fa nanaja ny définition historique sy marobe samy hiheverany ny tsi1/1 izany aho. Ohatra "Opium du peuple" ,"Chemin qui mène vers Dieu": Donk relatif arakaraka ny hi-definissevana izany ny maha religion na tsia izay misy.

Ny philosophie? An!an ka misy fitenenana hoe "Deux philosdop^he se bouleversnt:lol: rehefa tsy mitovy fijery fa deux scientifique se corrige!"

© Eugene Heriniaina - serasera.org 1999 - 2024 - page load 0.1161